suitlogoprice


 

                                                                                       

Πρέσπες Ταξιδιωτικός Οδηγός

               

Καλώς ορίσατε στο μαγευτικό, γαλήνιο και μελαγχολικό τοπίο των Πρεσπών. Εδώ που ειρηνικά συμβιώνουν εκατοντάδες είδη του ζωικού βασιλείου και της χλωρίδας αλλά και τρεις διαφορετικοί λαοί. Οι λίμνες των Πρεσπών βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ περίπου 35 χλμ δυτικά της πόλης της Φλώρινας και περίπου 40 χλμ από την πόλη της Καστοριάς.

               

Πρόκειται για δύο εκ των αρχαιότερων λιμνών της Ευρώπης. Τα νερά τους υπογείως καταλήγουν στη λίμνη της Οχρίδας (από τις αρχαιότερες, βαθύτερες και μεγαλύτερες λίμνες της ηπείρου μας που βρίσκεται βορειότερα και τη μοιράζονται ΠΓΔΜ και Αλβανία) και από κει μέσω του ποταμού Δρίνου στην Αδριατική. Οι Πρέσπες βρίσκονται σε υψόμετρο που ξεπερνά το 850 μέτρα και το ύψος τους υπολείπεται μόνο των Δρακολιμνών. Αποτελούν έναν εκπληκτικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας οικοσύστημα για τα παγκόσμια δεδομένα. Έχει κηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1974 και μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο Δρυμό της χώρας. Σύμφωνα με απογραφές εδώ ζουν πάνω από 1500 είδη φυτών, 19 είδη ψαριών (2 ενδημικά), 11 είδη αμφιβίων οργανισμών, 21 είδη ερπετών, 45 θηλαστικών και 261 είδη πουλιών.

               

Μια επίσκεψη στις Πρέσπες αποτελεί όνειρο για πολλούς, όνειρο που ενισχύεται από τον ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής, από την απαράμιλλη ομορφιά αλλά και από το αινιγματικό, μυστικιστικό τους χαρακτήρα που.

Ασκητάρια Μεγάλης Πρέσπας

               

Η Μεγάλη Πρέσπα με τις μακριές ακτές της και τις δεκάδες σπηλιές της αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί χώρο χριστιανικής απομόνωσης και προσευχής. Μπορείτε να δείτε κάποια από αυτά (υπάρχουν τουλάχιστον 7, 4 στις αλβανικές και 3 στις ελληνικές ακτές) με βαρκάκι από τους Ψαράδες. Αρχικά θα δείτε το ασκητάρι της Μεταμόρφωσης του 13ου αιώνα, στην συνέχεια το ασκητάρι της Μικρής Ανάληψης του 15ου αιώνα και τέλος το ασκητάρι της Παναγίας Ελεούσας του 15ου αιώνα που για να το επισκεφτείτε θα ανεβείτε 184 σκαλιά 40 μέτρα από τη στάθμη της λίμνης. Το τρίτο ασκητάρι είναι και το πιο εντυπωσιακό λόγω της θέσης του αλλά και των εκπληκτικών τοιχογραφιών στο εσωτερικό του ναού του. Μαζί με τα ασκητάρια θα δείτε και τις βραχογραφίες στον κόλπο των Ψαράδων (Παναγία Γλυκοφιλούσα, Άγιος Νικόλαος και Παναγία Πλατυτέρα) .

Άγιος Αχίλλειος

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα μοναδικής ομορφιάς κατοικημένο νησί στη Μικρή Πρέσπα. Οι 23 κάτοικοι του έχουν την πολυτέλεια να κατοικούν σε ένα ιδιωτικό νησί αλλά και την κατάρα να περιμένουν χρόνια για να ενωθούν με τη στεριά με μια σταθερή κατασκευή (αφού το χειμώνα η λίμνη συχνά πάγωνε). Τελικά η γέφυρα έγινε με τον κλασικό ελληνικό τρόπο κοστίζοντας 650 εκατομμύρια δραχμές! Χαλάλι τουλάχιστον εδώ είχαμε να κάνουμε με ένα έργο πνοής, παρόλο που με κάτι τέτοιο δεν θα συμφωνούσε «με την καμία» η Τρόικα. Τον Άγιο Αχίλλειο θα τον καταλείψετε με τα πόδια και θα σας μαγέψει.

Βασιλική Αγίου Αχιλλείου

Βρίσκεται κοντά στις όχθες της Μικρής Πρέσπας, πάνω στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Χτίστηκε το 983 μ.Χ από τον Σλάβο Τσάρο Σαμουήλ (το βασίλειό του είχε έδρα της Οχρίδα) ο οποίος μετέφερε από τη Λάρισα τα λείψανα του Αγίου. Μάλιστα το 1963 βρέθηκε και λείψανο που θεωρείται ότι ανήκει στον Σαμουήλ. Από την εκκλησία διασώζονται λίγα τμήματα και τοιχογραφίες του 11ου και 12ου αιώνα που βρίσκονται στο μουσείο της Φλώρινας . Ήταν σε λειτουργία μέχρι τα μέσα του 15αι αιώνα.

Άγιος Γερμανός

Όμορφος και γραφικός πετρόχτιστος οικισμός μετά τον οικισμού του Λαιμού. Ο Άγιος Γερμανός έχει πια και ταβερνάκια και ξενώνες και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και αποτοξίνωση από την αστική ζωή και τους έντονους ρυθμούς. Σημείο αναφοράς του χωριού η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γερμανού του 11ου αιώνα στην κεντρική πλατεία που συνυπάρχει με την μεγαλύτερη εκκλησία του 1882. Είναι μια εκκλησία σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο αφιερωμένη, κατά μια άποψη, στον βυζαντινό αυτοκράτορα ως Γερμανού ή λόγω του επισκόπου Γκερμάν που τοποθέτησε εδώ ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ.

Παναγία Πορφύρα

Βρίσκεται στα νότια του μικρού νησιού του Αγίου Αχιλλείου και αποτελεί το καθολικό ενός παλιό μοναστηριού. Εντύπωση θα σας κάνουν το τοπίο στο οποίο βρίσκεται και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1524 στο εσωτερικό του. Παλιότερα υπήρχε και μια εκπληκτική αγιογραφία του Αγίου Χριστοφόρου που καταστράφηκε από κάποιους που έσκαψαν στον τοίχο του ναού για να βρουν θησαυρό!

Οικοσύστημα Πρεσπών

Η φύση οργιάζει στις Πρέσπες. Εδώ θα δείτε μαζεμένα τετράποδα, φτερωτά και υδρόβια που δεν έχετε δει πουθενά αλλού. Στις όχθες της Μικρής Πρέσπα θα δείτε να βοσκούν τεράστια βουβάλια που μεταφέρθηκαν εδώ από την Κερκίνη το 1997. Μεταφέρθηκαν για να τρώνε και μέρος των καλαμιών που εμποδίζουν την αναπαραγωγή των ψαριών της λίμνης, επιτελώντας έτσι σημαντικό οικολογικό ρόλο. Επίσης στους Ψαράδες και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου θα συναντήσετε τις μικρόσωμες βραχυκέρατες αγελάδες των Πρεσπών που φτάνουν μόλις και μετά βίας το 1 μέτρο. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν μόλις 50 περίπου ζώα. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις αποικίες 2 ευρωπαϊκών ειδών πελεκάνου, του αργυροπελεκάνου και του ροδοπελεκάνου, πτηνά που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 θανατώνοντας με αμοιβή με κυβερνητικές παραινέσεις γιατί θεωρούνταν επιβλαβή. Στις Πρέσπες ζει και η λαγγόνα ένα μικρό είδος κορμοράνου και ο χηνοπρίστης είδος που θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων αφού τον βρίσκουμε και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Ακόμη θα συναντήσετε σταχτόχηνες, θαλασσαετούς και πολλά ακόμη είδη. Από την ορνιθοπανίδα θα πρέπει να σημειώσουμε την ύπαρξη και αναπαραγωγή 2 ενδημικών ειδών της μπράνας και της πέστροφας των Πρεσπών. Από τη βλάστηση αξίζει να ξεχωρίσουμε τις ιτιές, τα σκλήθρα, τις αγριοτριανταφυλλιές, τους καλαμιώνες και τα δάση αιθαλών και κυρίως φυλλοβόλων (δρύες, λεύκες, βελανιδιές, άγριοι κέδροι, οξιές, γάβρους, έλατα) των παρυφών του βουνών του λεκανοπεδίου. Αρκετοί τετράποδοι φίλοι μας περιδιαβαίνουν την περιοχή όπως ζαρκάδια, αγριόγατες, ασβοί, σκίουροι, καφέ αρκούδες, λύκοι.

Δραστηριότητες στις Πρέσπες

Διαδεδομένο σπορ της περιοχής αποτελεί η παρατήρηση πουλιών κυρίως την Άνοιξη που τα πτηνά ψαρεύουν για να ταΐσουν τα μικρά τους. Ιδανικό σημείο για την παρατήρηση των πελεκάνων είναι ο λόφος της Κρίνας. Αξιόλογες θέσεις αποτελούν η Μικρολίμνη και το Βριδονήσι.  Αν είστε λάτρεις των off road διαδρομών και κάτοχος 4Χ4 αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας εδώ είναι ο παράδεισός σας. Στην περιοχή υπάρχουν φανταστικής ομορφιάς χωμάτινοι δρόμοι μέσα σε μοναδικού φυσικού κάλλους τοπία: Άγιος Γερμανός- Βίγλα, Ψαράδες- Πύξος, Βροντερό- Αγκαθωτό, Πύλη- Δασερή, Οξυά- Σφήκα, Μικρολίμνη- Οπάγια, Άγιος Γερμανός- Κούλα. Τέλος για τους φίλους των χειμερινών σπορ, κοντά στις Πρέσπες, στο δρόμο που έρχεται από την πόλη της Φλώρινας λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου που είναι πολύ δημοφιλές στην Δυτική Μακεδονία .
    
     

           
               

guide6 

               

guide3

               

 

               

guide4

               

 

               

guide2

               

 

               

guide1